Gliserin Nedir?
Gliserin; renksiz, kokusuz ve viskoz yapıya sahip bir sıvı olan organik bir bileşiktir. Kimyasal olarak üç değerlikli bir alkol (triol) sınıfına giren bu madde, özellikle bitkisel yağların ve hayvansal yağların sabunlaşması sonucunda elde edilir. Tatlımsı bir tada sahip olan Gliserin, higroskopik yapısı sayesinde ortamdan nem çekebilme özelliğine sahiptir. Bu özelliği nedeniyle birçok endüstride nem tutucu ve yumuşatıcı madde olarak kullanılmaktadır.
Gliserin; kozmetik, gıda, ilaç, kimya ve kişisel bakım sektörlerinde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan önemli bir kimyasal hammaddedir. Su ile kolayca karışabilmesi ve toksik olmaması sebebiyle birçok formülasyonda güvenli bir bileşen olarak yer almaktadır. Ayrıca cilt bakım ürünlerinde nemlendirici özelliği sayesinde cildi yumuşatır ve nem dengesini korumaya yardımcı olur.
Endüstriyel üretimde Gliserin genellikle bitkisel yağlardan veya biyodizel üretim sürecinin yan ürünü olarak elde edilmektedir. Günümüzde sürdürülebilir ve çevre dostu üretim yöntemlerinin gelişmesiyle birlikte Gliserin üretimi ve kullanımı giderek artmaktadır.
Kullanılan Diğer İsimleri Nelerdir?
- Gliserol
- Propanetriol
- Glisanin
- Grokolin
- 1,2,3-Propantriol
- Vitrosupos
- Osmoglin
- Gliseritol
- Glirol
- Gliserinyum
- L-Gliserol
- D-Gliserol
- Sentetik gliserin
- Optim
- Trihidroksipropan
- Glisil Alkol
- Dagralas
- Gliserin Susuz
- Gliserin Sentetik
- Sentetik Gliserin
- Gliserolum
- Kristal
- Gliserin Sisi
- Gliserin Doğal
- Glizerin
- E422
- C3H8O3
- 56-81-5
Kimyasal Özellikleri Nelerdir?
Bu bileşiğin en belirgin kimyasal özellikleri aşağıdaki gibidir.
- Gliserin Formülü : C₃H₈O₃
- Yoğunluğu : 1,25 g/mL dir.
- Kaynama noktası : 290 °C dir.
- Erime noktası : 20 °C dir.
- Molekül ağırlığı : 92,09 g/mol
- Cas numarası : 56-81-5
- Kokusuz, renksiz ila kahverengi arası rengi olan viskoz bir sıvı görünümündedir.
- Suda çözünür.
- Yanıcıdır.
Gliserin Uygulama Alanları Nerelerdir?
- Kozmetik sektöründe koku ve koruyucu madde olarak kullanılmakta olan bir bileşendir.
- Cilt bakım ve kişisel temizlik ürünlerinde nemlendirici ve antibakteriyel madde olarak kullanılır. Ciltte yumuşaklık ve pürüzsüzlük sağlar. Suyu ciltte tutarak, cildin nemli kalmasını sağlar ve su kaybını önler. Yumuşatıcı özelliği sayesinde kuru ve pürüzlü cildi nemli ve pürüzsüz hale getirir. Ciltte oldukça dolgun ve aynı zamanda sıkı bir görünüm sağlayarak cildin daha genç bir görünüme kavuşmasına imkan verir.
- Saç bakım kremlerinde saçları daha parlak hale getirir ve besler.
- Diş macunu, gargara gibi ağız bakım ürünlerinin bileşenidir.
- Gıda ürünlerinde çözücü, tatlandırıcı ve koruyucu madde olarak kullanılmakta olan bir bileşiktir.
- Şekerleme ve kurabiyelerde tatlandırıcı madde olarak kullanımı mevcuttur.
- Ekmek, kek ve diğer fırınlanmış ürünlerde koruyucu madde olarak kullanılır ve ürünün raf ömrünü uzatır.
- Spor ve enerji içeceklerine hidrasyonu artırmak için eklenir.
- Likörlerde koyulaştırıcı madde olarak kullanılmakta olan bir bileşiktir.
- Gıda boyası ve aromalarında çözücü madde olarak kullanılır.
- İlaç sektöründe yağlayıcı ve nemlendirici madde olarak kullanılmaktadır.
- Göz tansiyonu tedavisinde kullanılmakta olan ilaçların bileşenidir.
- Öksürük şuruplarında kullanılmakta olan bir bileşendir.
- Farmasötik formülasyonlarda temel bileşen olarak kullanılmaktadır.
- Elektronik sigara likiti imalatında kullanılmakta olan bir bileşiktir.
- Patlayıcılarda kullanılmakta olan bir kimyasal maddedir.
- Film endüstrisinde kurutma maddesi olarak kullanılmaktadır.
- Basınç göstergelerinde dolgu maddesi olarak kullanılarak titreşimleri sönümlemeye yardımcı olur.
- Araç motorlarında korozyon önleyici, pas, kireç oluşumunu ve donmayı önlemek için kullanılmakta olan bir kimyasal maddedir.
- Araçlar için yollarda ve uçak pistlerindeki buzları çözmek için antifriz olarak kullanılır.
- Kağıt imalatında kullanılmakta olan bir bileşiktir.
- Tekstilde kumaşın boyutlandırılması ve yumuşatılması işlemlerinde kullanılmaktadır.
- Yapıştırıcılarda ve sızdırmazlık ürünlerinde kullanımı mevcuttur.
- Boyalarda ve yüzey kaplamalarında kullanılmakta olan bir kimyasal maddedir.
- Bitki koruyucu solüsyonlarda kullanılmakta olan bir bileşiktir.
- Poliüretan köpük ve plastik üretiminde kullanılmaktadır.
- Baskı mürekkeplerinde çözücü madde olarak kullanımı mevcuttur.
En Çok Kullanım Alanı Neresidir?
En yaygın kullanım alanları arasında Kozmetik, Gıda, İlaç sektörü bulunmaktadır.
Fiyat Ve Satışını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatları arttıkça Gliserin fiyatı da artacaktır.
Kullanım alanlarının artması Gliserin satışı ve fiyatını artıracaktır.
Fiyatlarına etki eden faktörler arasında en göze çarpan arz/talep dengesinde meydana gelen aksaklıklardır. Arz talebi karşılayamaması durumunda fiyatlar yükselecektir.
Aynı zamanda nakliye fiyatlarının artması da kimyasalın fiyatını artıracaktır.
Kimyasal maddeler uluslararası standartlara uygun ambalajlar ile paketlenmiş olup, 1 gramlık ambalaj da olabileceği gibi 1 tonluk ambalaj da olabilir. Ambalajsız satışı da yapılmaktadır.